Ivo hobby написа:Какви са тия разсъждения в стил "другите са ми виновни"! Защо чакаме някой, който е доказал че няма желание да помага на начинаещи, сега точно да почне да помага?
В смисъл, не разбирам какво искаш да кажеш.
Съвсем умишлено повдигах този въпрос тук, а не другаде, също и в тази тема (дори да не се покрива на 100% със смисъла й). Съвсем умишлено насочих въпросния младеж към форума на ЕърГруп и по междуругото в разменените съобщения споменах, че съществува клуб като МантаМодел. Обяснявам, да няма неясноти и разминавания.
- Защо ЕърГруп, а не софийския форум и клуб?
В ЕърГруп, според мен пишат повече корабомоделисти, от колкото в КСМ.
ЕГ-форума е по-софт, особено за новобранци, т.е. в него въпросното момче нямаше да го "изядат с парцалите", можех да го насоча към КСМ, преди да публикува в ЕГ, както и след това, но не го направих. Там, смятам, резултата щеше да бъде минимум същия, ако не и по-зле (тезата за парцалите и яденето).
До ден днешен не съм фен на коментари в стил АРТУ и донякъде и на тези на Мориан, въпреки че последния в много случаи е доста прав, но според мен преиграва. Ако те захапят - да, но ако не - няма смисъл да си груб с някой, който просто търси помощ или обикновен съвет. Не е приятно според мен и след положен труд да кажеш на някой, че всичко до тук е тотален боклук и трябва да отиде в кофата, дори наистина резултата е да гаден. Но не и да му се мажат очите, че всичко е "ееехееее". Баланс! Спокойно може да се обясни, че въпросния резултат е лош или бездарен и да се даде пак съвет за подобряването на следващите, но не и с брадвата, и да се порязва всичко. Не съм фен на българската, форумнна култура - пишеш с въпрос, в тематичен форум, а получаваш отговор: "Ти прост ли си, къв си бе, как може да не знаеш точно пък това, а то в гугъл пише всичко...."
- Защо въпроса е в МантаМодел, а не другаде?
Именно, защото само тук има тема "Популяризиране на хобито" и се дискутират занимания с деца, а и се провежда реално.
Втората причина е чисто субективна. Поради една или друга причина аз харесвам този клуб, нищо че не съм член, нищо че реално не съм идвал на ваша изложба. Познавам част от вас, изградил съм си мнение и то доста добро.
Все още мисля, че всички Манти правят това за кеф и развлечение. Изложби, събирания и групови проекти, не толкова да докажеш нещо, на друг, а просто за идеята, за това което харесваш. КСМ, за мен гонят една цел - медали. И аз искам да печеля награди, защото е готино, ама чак на всяка цена и да ми е фикс-идея - не е.
Ivo hobby написа:Ние нали сме клуб за моделизъм! И една от целите ни е да помагаме точно на такива хора!
Ами да клуб
СМЕ! И аз отново бих насочил, някой насам, ако се наложи. Нали това е част от целите, които преследва този клуб и е логично да преследва подобен клуб? Мисля, че именно членовете на този клуб, биха походили с най-голямо разбиране, ако някой новак търси информация, или иска да започне да се занимава с това. Какъв е проблема клуб по моделизъм да насочи някой, желаещ да се занимава с моделизъм?
Правят се изложби, рекламират се из форумите, коментира се, че не никога не е проблем, някой да иска съвет или да пита, правят се разяснителни семинари, курсови, а някак всичко това .... само някой да изпъкне. С изключение на КСМ, там си е затворено общество, с техни цели. Друг е въпроса това добре ли е, не е ли.
В един момент ще започне да се правят "затворени" изложби. Такива, на които ще присъстват само моделисти, защото на другите хора, които идват да разгледат от любопитство, в един момент вече няма да им е толкова интересно, поради неправилен подход (и това може да се дискутира, но не е това темата).
Ivo hobby написа:Всеки от нас може да направи модел на кораб на прилично добро ниво (друг е въпроса дали ни харесва и дали имаме желание за този вид модели). Или вече сме се поддали на втълпяванията на някои колеги, че за нищо не ставаме, щото не сме изчели 10 книги?
Ми може, защо трябва си инженер, с 3 магистратури за да постигнеш добър резултат. В крайна сметка, има пък хора, които правят модели за себе си, да отпочинат, модели, които да си гледат само вкъщи. Без да търсят изложбени изяви. Дадено ниво ги задоволява и толкова. Не търсят развитие или специализация в това, правят го за
развлечение, сигурен съм че има хора, които грам не им пука, точно колко нита има Х-самолет по вертикалното си оперение, или че това зелено не е точно онова, още по-малко, колко е била дебелината на въже държащо някой платно, оплетено през 1786, през август месец. Налагат се някакви стереотипи, които .... не знам. Ако си купиш аерограф и си отвориш блог за моделизъм, това прави ли те феноменално добър?
Искам да кажа, че за мен има два типа хора, занимаващите се с това. Първият е тези, които преследват награди, медали на всяка или почти на всяка цена, които броят всеки болт или айде търсят някакъв маниакален реализъм. Там, при тях, може да се критикува на макс и да се разпъват. Вторите - това са тези, които ако не е чак толкова идеален модела, еми нищо ... вземат си бележка, за напред ще гледат да я избегнат, после спят спокойно. (Аз мисля, че съм от вторите )
Ivo hobby написа:според мен тук виждам две задачи, с които клубът ни е хубаво да може да се справя:
1. Да показваме, нагледно и с обяснения, че нещата не са толкова сложни.
Да не забравяме, че целта е да правим модели, а не истински кораби или самолети т.е. нужните знанията за направата на модел са много по-малко спрямо проектиране на истински кораб или самолет.
Аааалелуя!!! Каза го много точно!
Ivo hobby написа:Да, вярно е, че има колеги, които по някакви причини втълпяват, че ако нямаш знанията за истинският кораб, съответно не можеш и модел да правиш
Ама ако и ние се вържем на тази въдица, тогава наистина не ставаме!
Има такива, честно казано, лично мен вече не ми пука. След като аз си правя моделите, аз си ги купувам, аз, сам си финансиран изработката, правя ги за себе си. Ще си ги правя, първо да ме радват мене. Ако искам на някой камион ще му сложа купол от танк и ще го боядисам в синьо-розово.
Ivo hobby написа:2. Конкретно проблема с този младеж мисля че не е толкова в техническата част по модела, а в така наречената "форумна култура" (за мен "форумна култура" е еквивалент на "добре формулирано изказване").
Ето пример във въпросната тема, дори след опит да подредя малко изказванията, за мен поне е трудно да разбера от какво има нужда
Не знам, аз го разбрах какво иска. Разбрах и темата на сегашния билд каква е, без да се пишат десетки (за мен) безмислени постове. Момчето прави кораб от хартия, не му хрумва от какво да си изработи мачти, явно поради някаква причина, хартията не го устройва. Да си скрачне мачта, както му викаме ние. В спомената група, във фейсбук му дадоха куп съвети. Дадоха му ги хора, които през живота си модел не са виждали и пипали, и нямат и намерение да пипнат. И смея да твърдя, че хора, които не са прочели ни една моделистка книга и грам идея нямат как да си построят кораб му дадоха далеч по-конкретни отговори, от колкото ние "моделистите".
Последна вметка, последното нещо, което ми написа въпросния Николай, беше, че на него му е кеф сам да си изгради модел, от нищото, да се порови, да намери нужните му снимки и материали и да си го построи сам. Не да сглоби модел от готови вече части и после да боядиса. Тълкувайте това, който, както намери за добре.
P.S. Извинявам се дългия пост, който и доста се отклонява от същността на темата, в която пиша.
Лека вечер!