Опит за занимания с деца.

Инициативи и мероприятия на Манта Модел Клуб и приятели
за популяризиране и развитие на стендовия моделизъм

Опит за занимания с деца.

Мнениеот Mozart » 26 Сеп 2012 13:48

Аз пък не знам да ви се хваля ли, да се оплаквам ли, обаче се навих да се пробвам да вкарам в правата вяра една малка група зверчета. Работата е по линия на един проект на ЕС повишаване провлекателността на училището ( :lol: ), Та значи успях да набера едва 8 деца, но стана така щото се реших в последния момент, имаше крайни срокове (от днес за вчера), попълваха се разни заявления..."ама аз го забравих", "ама майка ми я няма..." и т.н. От друга страна малка група е добре, щото може да се обърне повече внимание на всяко дете, понеже времето не е кой знае колко.
Също така Веско (опс...Господин Веселин Пенев :oops: ) ме увери, че мога да разчитам на вашата помощ (това си го знаех де, и точно затова се навих да се захвана). Засега не е необходимо да се събират модели на ръка - има някакъв разчет и ще има определени пари за материали и консумативи, които, мисля ще са достатъчни на първо време. Идеята беше в един момент да се явят и външни хора( разбира се това важи само за живущите във Варна), та да им покажат различни аспекти от моделизма, разни техники и пр.
Освен това другата ми идея беше популяризиране на хобито и клуба - накрая има предвидена т. нар "представителна изява" и исках да се направи една мини изложба в училище с наши модели (това е заявено да е към 20.06.2013 - нямаше друга възможност просто). Пък може и да не е "мини" изложбата - още по- добре. А там се разхождат едни люде със зелени тениски, па може и някоя медия да извикаме (макар че тогава трябва да се обадим на едни други "с връзки в медиите" :D ) Абе с две думи малко реклама на клуба - да видят, да чуят. Щото като обсъждахме проектите на педагогическия съвет, ставам аз и казвам: "Стендов моделизъм", а шефката се обръща и със странен поглед вика: "К'во е туй?" Аз обяснявам, а тя: "А защо имаш само 8 човека - ми то това е толкова интересно?!" Ами...това ме обнадежди всъщност! Та такива работи...
По принцип съм го замислил насочено повече към авиацията просто защото аз се занимавам с това, но ако някое хлапе прояви интерес към друго превозно средство - супер! Но тогава ще трябва яко да ме консултирате ;)
Ами...това е засега.Поздрави!
Mozart

Re: Опит за занимания с деца.

Мнениеот wolfenstein » 26 Сеп 2012 14:22

:) Идеята е супер.
Аватар
wolfenstein

Мнениеот Ivo hobby » 28 Сеп 2012 08:46

Браво че си се навил да направиш такова нещо!
И успех с децата. Дано им хареса хобито и още много деца покрай тях да се "запалят".

Разбира се, клубът ни ще помага с каквото може.

На каква възраст ще са децата?
Разкажи малко повече за курса, който ще водиш? Това час в училище ли ще е или някаква извънкласна форма?
Ivo hobby

Мнениеот Mozart » 28 Сеп 2012 13:07

Децата са 5-ти и 6-ти клас. Това е нещо като извънкласна форма, провеждана в училище. Лично аз съм се запалил, обаче в течение на заниманията (началото на които все още са доста далече - в края на ноември) ще установя с какъв точно "мат'рял" разполагам. Освен това все още си разработвам наум някаква методика, гледам за подходящи модели - най- вече ме интересува съотношението цена- качество- сложност; подходящи консумативи - бои, инструменти и т.н. Колкото повече мисля, толкова по- сложно ми изглежда - все пак не са много хората които са правили подобно нещо, освен това е обвързано и със сериозна документация и има изискване за публично показване на крайния продукт... ;) Но смятам че ще се справя, а и обещавам да споделям етапите на заниманията тук, да питам, да "бистрим политиката" :D
Mozart

Мнениеот Ivo hobby » 29 Сеп 2012 12:04

Mozart написа:...гледам за подходящи модели - най- вече ме интересува съотношението цена- качество- сложност; подходящи консумативи - бои, инструменти и т.н. ...
Към параметрите на моделите, бих ти препоръчал да гледаш и "размер", както на модела така и на детайлите му. Децата в началото малко по-трудно боравят с дребни и прецизни детайли. Хубаво е модела да е малко по-голям, поне 15см.
Напоследък и на мен ми се налага да се оглеждам за модели, подходящи за деца. Само да си събера списъка с "проучването" и ще ти пиша какво съм открил до момента.

Mozart написа:...Колкото повече мисля, толкова по- сложно ми изглежда...
О, съвсем не е толкова сложно. Само изисква малко повече търпение, най-вече да повтаряш по 20 пъти едно и също :lol:
Сега се сетих, че преди време коментирахме, че за работа с деца се изисква и някакво допълнително образование или квалификация. Има ли такова изискване?
Какви са изискванията за да си ръководител на такъв кръжок?
Ivo hobby

Мнениеот Mozart » 29 Сеп 2012 13:03

Към параметрите на моделите, бих ти препоръчал да гледаш и "размер", както на модела така и на детайлите му. Децата в началото малко по-трудно боравят с дребни и прецизни детайли. Хубаво е модела да е малко по-голям, поне 15см.

Знам. С Веско коментирахме, но аз на първо време гледам да е до определена цена, и освен това да не е тип А-Модел - да го режем с трион :D Трябва модела да е хубав, за да не отблъснеш дЯцата, макар да е повече от ясно че първият модел ще бъде съсипан :) Аз също имам списък, но ще го мисля, когато (да се надяваме тази седмица) разбера финансовите параметри, начина на поръчване и плащане. Дотогава само си чешем езиците ;) :(
Mozart

Мнениеот McVess » 29 Сеп 2012 13:52

куцото в този проект е че продукцията изготвена с материали, които са купени с пари от официалното финансиране после остават три години на съхранение в училището. В смисъл че децата няма да могат да си ги вземат в къщи. Поне така разбрах че са условията от конкуренцията :) Иначе има още куп екстри - освен представителните часове също се качват снимки на сайта на министерството, където още малко ще се популяризира хобито.
С уважение: Веселин Пенев
Аватар
McVess

Мнениеот Mozart » 22 Окт 2012 11:54

Тъй... нещата стигнаха почти до изпълнението на идеята. Разбира се нещата (отново) опират до пари, и затова имам следният апел:
Има ли някой от вас модел, който би могъл да дари за каузата? Лично аз се включвам с модел на Wildkat в 1/48 на Хоби Бос. Освен това ако по нататък имам нужда от някой дребен консуматив, мога ли да разчитам на вашата помощ? ;)
Mozart

Мнениеот McVess » 22 Окт 2012 12:10

Mozart написа:Тъй...

Както казах и по-рано, искаш ли да направим една по-официална кампания за набиране на модели и консумативи? Можем да се обърнем официално към магазините за подпомагане, може да е от твое име или с помощта на клуба. Може да направим и апел в големите моделистки форуми.

Просто това като че ли е по-нормален начин за набиране на такива неща. Знаем много добре че всички приятели от клюкарника ще отделят по някой модел. Аз моя вече ти го показах :). Имам и бои излишни. Когато кажеш-имаш ги. Но все пак помисли и за другия вариант - по-мащабния.
Аватар
McVess

Мнениеот Ivo hobby » 22 Окт 2012 12:15

Разбира се!

Дай малко насоки към какви модели си се ориентирал?
Предполагам подходящ за начинаещи деца?
За момичета или момчета (определено има разлика какво харесват)?

И какви консумативи? От базвовите ли, лепила, четки, бои?

McVess написа:една по-официална кампания за набиране на модели и консумативи
Как би изглеждало това?
Ivo hobby

Мнениеот McVess » 22 Окт 2012 12:29

Ivo hobby написа:
McVess написа:една по-официална кампания за набиране на модели и консумативи
Как би изглеждало това?

Даже по едно просто писмо до няколко магазина, последвано за всеки случай от телефонно обаждане ще донесе необходимия резултат. В случая не става въпрос за големи количества, доколкото знам за плановете на Моцарт - за цялата учебна година ще са нужни около 25 модела.
Аватар
McVess

Мнениеот Mozart » 22 Окт 2012 13:24

Ами ето какво стана - аз проведох някои уточняващи разговори със Спас .Обаче му повторих няколко пъти, че не искам отстъпка - не за друго, ами щото отначало имах инфо за едни пари, които по- късно се оказаха наполовина :? Разполагам с около 400 - 450 лв. Само консумативите - инструменти, бои и други такива са ми около 300 лв. При това инструментите са ограничени до 4(!) комплекта - и бездруго мисля да са разделени на 4 групи по двама и да работят по двама в/у модел - все пак преценявам времето, парите и т.н. Колкото до моделите - гледах само това, което има при Спас и си избрах такива от неговия каталог, като ги прецених по цена - качество. При него има и модели по 8,50 лв, но аз искам да работя с ХУБАВИ модели и не искам да отказвам децата от моделизма. Затова избрах (повярвайте - след часове ровене и сравняване) модели до 20 лв(или малко отгоре) които са ХУБАВИ или поне ПРИЛИЧНИ,а освен това са ИНТЕРСЕСНИ и РАЗНООБРАЗНИ а това понякога означава че не са задължително лесни! Даже има и някои от тях бая трудни, но...ще му мисля в движение. Избрах и бои ММ вместо Ревел заради завинтващата капачка :) , макар, че разликата в цената е 60 ст. По този начин само за боите (около 25-30 грубо) имам 100 лв. Ето за такива проблеми става въпрос...
Та сега се чудя дали да редуцирам моделите за сметка на консумативи ли, що ли...?

В случая не става въпрос за големи количества, доколкото знам за плановете на Моцарт - за цялата учебна година ще са нужни около 25 модела.

:lol: :lol: :lol: Това е ОГРОМНО количество бе човек!!! Оптималния вариант е 16, но ги редуцирах на 12
Mozart

Мнениеот Mozart » 22 Окт 2012 13:37

Eduard 7078 - Hellcat Mk I/Mk II 1/72 39,30 лв/бр 2
Eduard 7416 - L-39ZO 1/72 16,50 лв/бр 2
Eduard 8477 - Me Bf-108 Taifum 1/48 23,90 лв бр 1
taleri 0036 - Rafale M 1/72 17,50 лв/бр 2
Hobby Boss 85803 - UH-1C Huey 1/48 21,30 лв/бр 1
Revell 4524 - Spirit of St Louis 1/48 25 лв/бр 1
Zvezda 7284 - Ju-88A-5/A-17 1/72 19,90 лв/бр 1
Zvezda 7215 - Su-47 1/72 17,40 лв/бр 1
Trumpeter 1605 - F-107A Ultra Sabre 1/72 21,6 лв/бр 1
Trumpeter 2322 - Soviet aerosan RF-8 1/35 13,90 лв/бр 2
Бои Model Master различни цветове 3,90 лв/бр 20
Разредител за бои Revell 39612 9,90 лв/бр 2
Mr. Surfacer 1200 Spray - 170ml 13,90 лв/бр
2
Лепило течно Gunse GSMC124 Mr. Cement - 25ml 3,70 лв/бр 5
Химия за декали Model Master 2346 4,50 лв/бр 1

Течен кит Mr. Dissolved Putty - 40g 7,20 лв/бр 1
Макетни ножове EXCEL 16032 3,70 лв/бр 4
Пинсета EXCEL 30414 9,90 лв/бр 4
Пинсета EXCEL 30412 9.90 лв/бр 4
Мини клещи за рязане 3
Четки за боядисване различни размери 1,90 лв/бр 20
Чинийки за бои комплект 10 броя 2,90 лв/бр 2

Ето това са ми поръчките. Няма шкурки и тиксо, както и някои други неща, ама това е бял кахър!
Mozart

Мнениеот Ivo hobby » 22 Окт 2012 14:15

:arrow: Според мен, с пари купи повече консумативи, тъй като те почти няма как да бъдат подарени от колеги, а моделите може и от дарения да са.

:arrow: От опита ми с деца, силно ти препоръчвам да махнеш ножовете от списъка с инструменти :!:
Спокойно можеш да ги замениш със секачките на Trumpeter и пиличка например.

:arrow: За боите, определено ако можеш мини на акрилни! Децата нямат търпението да чакат емайловата да изсъхне, резултатите са значително по-добри, когато работят с акрилни.
В БГ се предлагат доста марки Tamiya, LifeColor, Revell, Humbrol, Gunze, Агама, Валехо... (само акрилните). Всяка марка си има своите особености, така че тази тема е по-дълга :)

:?: Ограничен ли си само до един доставчик? или може и от други да купуваш?
Ivo hobby

Мнениеот McVess » 22 Окт 2012 14:40

Mozart написа:taleri 0036 - Rafale M 1/72 17,50 лв/бр 2

Тези двата ги пиши на мойта сметка.
Аватар
McVess

Следваща

Назад към Популяризиране на хобито