ПРОЕКТ: Конкурс за нов изтребител на ВВС 1/72

Инициативи и мероприятия на Манта Модел Клуб и приятели
за популяризиране и развитие на стендовия моделизъм

ПРОЕКТ: Конкурс за нов изтребител на ВВС 1/72

Мнениеот McVess » 04 Сеп 2011 08:28

Понеже ми се роди една идея за нещо, което можем да направим като клуб от моделисти - отварям тази временна тема докато се структурира клубния форум.

Идеята е породена от прочитането на доста дебати около избора на нов изтребител за българските ВВС. А вчера стана ясно че скоро "тая ваш'та работа със самолетите нама да стане" :evil:. Имало още магистрали да се строят.

Идея:
"Избор на нов изтребител за ВВС на Република България" - мащаб 1/72 от Манта Модел Клуб

Същността:
Изработваме всички претенденти в 1/72, камуфлаж български, аз си представям всички с един камуфлаж, но не е проблем и да е с различни варианти, български декали, изработваме подходяща основа, ако имаме време и желание (и умения :oops: ) разширяваме до винетка или диорама. Подходящ надпис. Цялото това нещо го иалзгаме на Изложбата в София през 2012 (няма да споменавам месец че да не ме накаже някой ;) )

Какво постигаме:
На първо място удоволствието от изработката на поредния модел, тоя път направление "What if...", дано не е "Фантастика" :). Второ - композицията ще е едно от най-сниманите и обсъжданите неща на изложбата наред със моделите на супер майсторите. Което от своя страна ще популяризира клуба и то не с нещо скандално, а с моделистко деяние.

Какво има за правене:
За момента кандидатите са пет и половина :)
F-16, F-18E, Grippen, EF-2000, Kfir и без да е официален кандидат МиГ-29 ОВТ.

Конкурса е за шест едноместни и два двуместни самолета. Т.е. ако пък се напънем и направим и спарките ще е още по-уникално.

За сега клуба е от осем човека и всички ние правим авиация, така че можем да се справим. Но ще се радваме на помощ и от останалите колеги, които биха се присъединили към идеята. Първоначално си мислех - изработка чисто от кутията, за да стане по-бързо и да не се отвличаме прекалено много от основните си проекти, но пък всеки може да си прецени и да си направаи модела както му е кеф.

С това "нещо" можем да участваме като диорама, ако стане, или пък всеки модел поотделно да си е регистриран на определения моделист и да си участва нормално в конкурсната част на изложбата.

Това е основата. Какво мислите? Снощи споделих с Младен идеята - даже той е склонен да се включи :D
С уважение: Веселин Пенев
Аватар
McVess

Re: Идеи (временна тема)

Мнениеот stefanoff » 04 Сеп 2011 11:37

А защо не добавиш и Рафал? :)
с уважение: Stefanoff
stefanoff

Мнениеот McVess » 04 Сеп 2011 11:41

stefanoff написа:А защо не добавиш и Рафал? :)

Ако убедиш бай Аню да го добави в запитванията на МО :D. А ако съм изтървал нещо затова са специалистите, да ме поправят.

Веднага споделям какво имам аз - F-18E Revell незапочнат и EF-2000 Revell двуместен почти завършен. Вярно че е с испанско сиво, но ще мине. Младен сподели че има Kfir, Миро спомена за F-16 и EF-2000. Търси се СААБ и спарките.
Аватар
McVess

Мнениеот africa corps » 05 Сеп 2011 08:59

От мен МИГ-29 ОВТ...
Може да е малко извън темата(хелем па моята...аз сглобявам основно витлови - български, германски, японски,
и в мащаб 1:48), но ако стане чудо - Миг-29 си е баш читав аероплан, и влече след себе си и политически дивиденти.
Така мисля. :)
Изображение
africa corps

Мнениеот McVess » 05 Сеп 2011 09:04

africa corps написа:От мен МИГ-29 ОВТ...
Може да е малко извън темата-хелем па моята...

Я се уточни. Искаш това да е БГ-изтребителя или се наемаш да направиш ОВТ в 1/72.

А че е извън твоята тема знаем :) То комай е извън темата на всички - някой не прави 1/72, друг не прави съвременни, трети не прави български. Ясно е че всеки ще направи компромис с нещо.
Аватар
McVess

Мнениеот africa corps » 05 Сеп 2011 10:27

Да се уточня - искам Миг-29 да е БГ-изтребителя.
Ако може - 48 броя доставени до средата на 2012 година...+ 24 двигателя
и резервни части, народа иска да има!
:D

И ако стане - от мен каса украинска водка!!! :D
Изображение
africa corps

Мнениеот gec » 06 Сеп 2011 21:20

africa corps написа:Да се уточня - искам Миг-29 да е БГ-изтребителя.
Адаш, аз пак не разбрах ще го правиш ли МиГ-а в М 1/72, ако приемем идеята на Веско, защото и аз съм му се наточил. :D :D
Всъщност не ни ли трябват 2 МиГ- а? :D
McVess написа:С това "нещо" можем да участваме като диорама, ако стане, или пък всеки модел поотделно да си е регистриран на определения моделист и да си участва нормално в конкурсната част на изложбата.
Аз съм за участие като диорама и си го представям една голяма дървена подложка, за която ще имам грижата аз. Размерите ще ги уточним в движение. Отгоре на нея можем да изработим бетонна полоса с тук-таме някаква трева. Мисля Веско вече се доказа, че може да я направи. :D :D :D Отгоре нареждаме 10-12 самолета, слагаме 1 или 2 подходящи табелки и бум на изложбата. :idea:
Аватар
gec

Мнениеот McVess » 06 Сеп 2011 21:24

gec написа:Всъщност не ни ли трябват 2 МиГ- а? :D
Въпросът е дали може да се направи ОВТ?

Отгоре нареждаме 10-12 самолета,
:shock: :o :shock: :D
Аватар
McVess

Мнениеот gec » 06 Сеп 2011 22:32

McVess написа:Въпросът е дали може да се направи ОВТ?
Тези дни прегледах фирмите производители на модели, но на такъв модел не можах да попадна, май не се произвежда. Трябва да видим какви са разликите между този и този, който е на въоръжение все още у нас и да видим какво може да се измисли. Аз нямам никаква представа. Съвременна авиация не ми е любима тема. :) :)
Аватар
gec

Мнениеот moted » 06 Сеп 2011 23:13

Всъщност, подвеждате се. Трябва да се види кой вариант точно на МиГ29 М са ни предложили руснаците - М или М2. А МиГ 29 ОВТ е летяща лаболатория на база на предсерийния МиГ29 М с двигатели с променлив вектор. А за МиГ 29 М има достатъчно информация, например тук:http://www.airwar.ru/enc/fighter/mig29m.html
Може би най-подходящ за преправяне модел ще е 29-та на ИСМ. Като промените за които се сещам на първа ръка са запушване на крилете над въздухозаборниците, малко по-удължено крило, 8 вместо 6 пилона за въоръжение и по-различна форма на напливите. Май имаше и някаква разлика в "жилото" между суплата.
moted

Мнениеот Иво » 06 Сеп 2011 23:22

М е едноместен вариант, а М2 е двуместен (спарка). Както в момента имаме А и УБ (който е спарка). Предлагат се и двата варианта, защото на армията са необходими и едноместен и учебно-тренировъчен, какъвто се явява М2. Обикновено и така се купуват. Същото е при примерно с Gripen, ако бъде купен ще е има няколко едноместни и няколко двуместни. Според бр. 2 от 2011г. на сп. "КРИЛЕ" Русия предлага на България МиГ-29 варианти М и М2. Според списанието двата самолети са представени на презентация през ноември 2010г. в София, с която Русия официално изказва желание да участва в конкурса.
Поне това е, което аз знам.
Иво

Мнениеот africa corps » 07 Сеп 2011 08:23

Много сте прави!
От това което предлага пазара на момента - само Миг-29М в 1:32 на Трумпетер се доближава до ОВТ.
Аз мисля да използвам за основа Миг-29 на ІСМ.
Ще падне рязане и снаждане, дано стане като хората.

Адаш- конкретно на твоя въпрос: "ще го правиш ли МиГ-а в М 1/72?" Ще го правя!
И тъй като точно знам - на нас ни трябват не само 2 Миг-а, а 48...по мои скромни изчисления ;) ,
обаждай да те организирам с един такъв от ІСМ.

Поздрави на всички!
:D
Изображение
africa corps

Мнениеот moted » 07 Сеп 2011 09:08

Иво принципно си прав(за М и М2)но поради голямата си унификация между двата а също и между МиГ-29К,на етап на евентуално серийно производство е възможно да се получи същото като при корабния.При тях двата самолета са абсолютно еднакви,само при едноместния вместо втора седалка,има допълнителен резервоар,а прозрачната част на фанара е еднаква.Точно такава модификация на двуместен,обаче никой не прави(с нормален нос)и той трябва да се "присажда"!
moted

Мнениеот moted » 07 Сеп 2011 09:19

Ето две теми на един руснак за съвременните варианти на МиГ-29:
http://scalemodels.ru/modules/forum/vie ... art_0.html -обзор на модели в 1/72
http://scalemodels.ru/modules/forum/vie ... art_0.html -преработка в модерни варианти
Според мен малко изпада в крайност,но би могло да бъде полезно! :)
moted

Мнениеот McVess » 07 Сеп 2011 17:12

Понеже стана малко рахвърляно, ще опитам едно междинни обобщение:

1. Идеята среща предварителна подкрепа.
2. Към момента предложенията са следните:
moted
- EF2000 едноместен - разглобяване и нова постройка
- F-16C блок не помня едноместен - нов, незапочнат
TimeLord
- Кфир - едноместен
McVess
- F/A - 18E - едноместен - нов, незапочнат
- EF-2000 - двуместен - сглобен, почти боядисан, но...слабо изпълнение :oops:
africa corps
- МиГ - 29М - иска, ама няма :)
gec
- същото като другия Жоро :)
- основа за подложката

Друг колега спомена че може да направи някое камионче (пр. заправщик), а ако му се помолим и с подложката ще помогне.

Остава хубаво да си помислим ще се захващаме ли и ще се включим ли в срока, защото един ако не завърши труда на останалите малко се обезсмисля. Още - БГ-декали. Технички ясно ще ползваме от оригиналните модели, но другите ще ни трябват.

Предлагам ако ще се захващаме да се съсредоточим основно върху едноместните (просто сме много малко и се притеснявам ако се захванем с по два-три модела от този проект другите ще отидат по :evil: -те.) А ако срещнем помощ от други колеги да се разширим към двуместните.

Търси се желаещ за Грипен и F-16/EF2000 (за да разтоварим мотед от единия). Ако пък някой друг иска да прави F-18, аз ще взема Gripen-a
Аватар
McVess

Следваща

Назад към Популяризиране на хобито