Една Легенда - правила

Колективна изработка на диорама посветена на легендарната машина МиГ-21, мащаб 1/48. Участват моделисти от различни клубове и независими. Съвместен проект с http://model.airgroup2000.com

Една Легенда - правила

Мнениеот McVess » 23 Ное 2017 09:36

В историята на авиацията има няколко машини, които без никакво колебание могат да бъдат определени като легендарни. Един от тези самолети е машината сътворена от конструкторското бюро МиГ - МиГ-21 - на въоръжение в десетки държави, прослужил десетки години и претърпял десетки модификации - една истинска легенда.

Кратка история

Първият полет на прототипа Е-2 е на 14.02.1954г.Все още със стреловидно крило и един двигател от МиГ-19. На 16.06.1955г.,прототипът с триъгълно крило Е-4 извършва първият полет. Първата едро серийна модификация-МиГ21Ф започва да се произвежда през 1959г. Произвеждан е в 4 държави - СССР, Чехословакия, Индия и Китай като в последната е свален от производство през 2017г.- 60 години в производство! Точните бройки не са известни но са някъде около 14 000 (четиринадесет хиляди). Само серийните му модификации са над 30! На служба в българските ВВС е от 1963-2015г. Първият му военен дебют е в Куба през 1962г.(без откриване на огън), от тогава на практика не е имало военен конфликт в който той да не е бил използван. Държавите които го използват (с бившите съветски републики) са над 65!

Проект за моделисти

Следвайки традициите на Манта Модел Клуб решихме да започнем поредният групов проект за изработка на модел. По-скоро на диорама, включваща модели на самолети, наземна техника, евентуално и фигури. "Главен герой" разбира се ще бъдат моделите на МиГ-21. Спряхме се на мащаб 1/48, който би предложил на публиката по-атрактивни модели.

Участници

- Участие в изработка на диорамата ще вземат моделисти от Манта Модел Клуб - настоящи, бивши и бъдещи :), като са добре дошли и моделисти, които не са обвързани с клуба по никакъв начин, т.е. проекта е отворен за всеки желаещ да се включи, спазвайки основните правила на проекта.
- Всеки участник може да изработи един или повече модели от вид който предпочита - самолет, фигура, наземна техника, обслужващи съоръжения, аксесоари, терен. Разбира се, всичко трябва да е свързано с експлоатацията на МиГ-21 и да е в мащаб 1/48.
- Всеки участник сам закупува необходимите му за проекта модели, аксесоари, материали и консумативи.
- След завършване на проекта всички модели остават собственост на Манта Модел Клуб. Клубът има право да използва моделите само в рамките на общата композиция по начин, който сметне за добре (представяне на изложби, публикуване на снимков и видеоматериал и др.) . Клубът няма право да използва отделни модели за представяне на изложби от свое име, а само в рамките на диорамата.
- Участниците имат право свободно да ползват снимки на изработените от тях модели.
- За да участва в проекта участникът следва да заяви своето желание в съответната тема във форума Една Легенда - участници и прототипи. След съгласуване на избраният прототип участникът ще бъде добавен в списъка с участници и прототипи.


Модели и прототипи

- Всички модели са в мащаб 1/48
- Няма ограничения в използването на афтърмаркет, скрачбилд и т.н.
- Няма ограничения в избора на прототип на МиГ-21 - камуфлаж, националност и период на използване. модификация и т.н.
- Няма ограничения в избора на окончателна визия на модела - положение на фанара, въоръжение, степен на износване.
- Ограничава се повтаряемостта при избора на прототип - не може да има два еднакви модела. При съвпадение предимство има моделиста, който пръв обяви своя прототип в съответната тема.

Срокове

- Няма краен срок за завършване на проекта. Предвид огромното разнообразие на модификации и клиенти на МиГ-21 модели към диорамата могат да се добавят през дълъг период от време.
- Все пак, първото представяне на резултат от проекта се планира на Манта Модел Експо 2018, т.е. в края на септември 2018.

Публичност

- Проект "Една легенда" е открит и публичен както за участници така и за процеса на изработка. Всеки участник е желателно (но не задължително) периодично да отразява процеса на изработка на модела си в отделна тема в специално създадения раздел във форума "Една легенда" - МиГ-21.
- Участието на всички потребители на форума с конструктивни предложения и мнения по време на изработката на моделите и цялостната работа по диорамата се приветства.
С уважение: Веселин Пенев
Изображение
Аватар
McVess
 
Мнения: 2940
Регистриран на: 31 Май 2011 17:58
Местоположение: Варна

Назад към Проект "Една легенда - МиГ-21"

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron