Manta Model Battle 2016

Изложби под егидата на Манта Модел Клуб

Manta Model Battle 2016

Мнениеот Манта Модел Клуб » 27 Юли 2016 09:32

Отправяме едно предизвикателство към всички моделисти. Решихме в рамките на Манта Модел Експо 2016 да организираме нещо ново за нашите моделистки ширини. Мероприятието може да бъде наречено с различни имена - състезание, турнир, битка, шоу, блиц и други, зависи кой как го възприема за себе си. Битка за бързо изработване на стендов модел.
С това мероприятие си поставяме няколко цели - много от нас да опитат какво могат да направят за няколко часа, неизкушената публика да придобие много по-пълна представа за това как се изработва един модел, а за всички - едно допълнително удоволствие да се потопят в света на моделизма.

Сега публикуваме регламента, а във времето до изложбата в тази тема ще се радваме да обсъдим и изясним подробности и неясноти, ако има такива.РЕГЛАМЕНТ за провеждане на Manta Model Battle 2016

I. Информация за Manta Model Battle
1. Манта Модел Клуб организира провеждането на турнир-битка за скоростно изработване на стендов модел. Всички участници в битката изработват модел от еднакъв изходен комплект предоставен от организаторите.
2. Конкретният модел ще бъде обявен от организаторите 45 дни преди провеждане на битката.
3. Битката ще бъде проведена в рамките на Манта Модел Експо 2016.
4. Време за работа по модела: 24.09.2016 г. от 11:00 до 17:00 ч. и 25.09.2016 от 09:00 до 13:00 ч.
5. Място на провеждане: нарочно определена площ в близост до Манта Модел Експо 2016 (в Регионална библиотека П.Р.Славейков - В.Търново)
6. След крайният срок моделите ще бъдат огледани от жури и ще бъде извършено класиране. Завършените модели ще се третират като редовни участници в Манта Модел Експо 2016 обособени в отделна категория.

II. Участници
1. Право на участие имат всички моделисти.
2. Право на участие имат и моделисти, които не представят свои модели на Манта Модел Експо.
3. Участието е отборно.
4. Един отбор се състои от двама моделисти.
5. Участието се заявява предварително. Заявката може да бъде изпратена (в свободен текст) по следните начини:
:arrow: на e-mail: club@mantamodels.eu
:arrow: лично съобщение към потребител 'Манта Модел Клуб'
:arrow: пост в темата с обсъждане на турнира
6. Заявки се приемат до 19 септември 2016г. включително.
7. Никой освен участниците няма право да извършва никакви действия по изработка на моделите.

III. Модел
1. Моделът за изработка се определя от организаторите.
2. Всички участници изработват еднакви модели.
3. Организаторите обявяват модела за изработка минимум 45 дни преди битката.
4. Организаторите предоставят на всички участници еднакви модели за работа по тях. Предоставя се това, което заводът производител е включил в кутията.
5. Отбори, които желаят да се включат в битката след крайният срок за заявки (виж точка II.6.) трябва сами да си осигурят модел и са длъжни да спазват всички останали правила на турнира.

IV. Допълнителни аксесоари
1. Всички участници имат право да използват допълнителни детайли (афтърмаркет) към модела по свое усмотрение. Няма ограничение за количеството и вида на афтърмаркета, който ще се използва.
2. Всички допълнителни аксесоари (афтърмаркет) - фотоец, смолни или метални детайли и т.н. преди началото на битката трябва да бъдат в заводските си опаковки. т.е. по тях не трябва да е работено предварително. Ако има разопаковани детайли то следва те предварително да бъдат одобрени от организаторите.
3. Участниците сами решават с какви камуфлажни схеми да бъдат изработени техните модели. За целта могат да ползват и допълнителни декали. Допускат се и несъществуващи камуфлажни схеми.
4. За презентация на готовият модел може да се ползват предварително изготвени подложки. Самите подложки няма да се вземат предвид при оценяване на готовите модели.
5. Всички допълнителни аксесоари участниците осигуряват сами предварително за своя сметка. Препоръчва се използването на афтърмаркет да бъде обмислено добре и съобразено с предоставеното за изработка време.
6. Самото наличие на афтърмаркет не е достатъчна причина за по-висока оценка на модела. Определящ е крайният резултат.

V. Инструменти, материали и консумативи
1. Всеки участник сам решава какви инструменти и консумативи (лепила, бои, лакове, химия, маскировъчна лента, кит и т.н.) да използва.
2. Участниците сами осигуряват всички необходими за изработката инструменти и консумативи.
3. Разрешава се участници да предоставят на други участници инструменти и консумативи по свое желание. (Взаимопомощ)
4. Организаторите ще осигурят възможност за включване на няколко аерографа (компресори със маркучи). Самите аерографи са ангажимент на участниците. Разбира се, всеки учасник има право да си осигури компресор и сам, така няма да е зависим от случайно съвпадение и недостиг на свободни маркучи.

VI. Готов модел
1. Завършените модели ще бъдат третирани като участващи в Манта Модел Експо 2016 с всички последствия - оценка и награждаване на най-добрите.
2. Завършените и незавършените модели остават собственост ма Манта Модел Клуб и след приключване на турнира ще бъдат разпродадени на публичен търг. Средствата от търга ще бъдат използвани за финансиране на моделистки мероприятия.

VII. Други
1. Организаторите предоставят модел, част от работна маса и стол. Участниците си осигуряват всичко останало, от което имат необходимост при изработката на модела.
2. На работните места е възможно да има разположени рекламни материали.
3. Една от целите на битката е незапознатата публика да придобие по-реална представа за нашето хоби. В тази връзка организаторите ще разположат работните места така, че да са добре видими за случайните посетители.
4. Част или целият процес от битката могат да бъдат заснемани с фотоапарат или видеокамера. Всички заснети кадри имат право да бъдат публикувани публично.
5. Да не забравяме че най-важно е удоволствието от хобито.
С уважение: Моделистите от Манта Модел Клуб
Изображение
Манта Модел Клуб
 
Мнения: 16
Регистриран на: 09 Апр 2013 09:24

Re: Manta Model Battle 2016

Мнениеот McVess » 08 Авг 2016 10:57

Както заявихме в регламента на турнира, време е да обявим модела с който ще се сражаваме. За първата битка избрахме модел на самолет, едномоторен, едноместен изтребител от WWII, машина позната на всеки моделист, даже и на тези, които не изработват авиация. По този начин искаме максимално да улесним бързата изработка на модела. Разбира се, един модел за да се изработи бързо и изходният материал трябва да е качествен, затова избрахме продукт на доказан производител.

Модел за Manta Model Battle 2016:

Модел: Bf-109G-6 late series ProfiPack edition
Производител: Eduard
Номенклатурен номер: 82111
Мащаб: 1/48
Линк към сайта на производителя: http://www.eduard.com/store/aircraft-and-helicopters/1-48/bf-109g-6-late-series-1-48.html?lang=1&cur=0

На посоченият линк ще намерите пълна информация за модела - инструкции в pdf формат, снимки на платките, декалите, маските, фотоеца, профили на прототипите, даже снимки на сглобени модели. Ако е необходимо всички тези снимки може да качим и в тази тема.

82111_00.jpg
Напомняме накратко няколко важни неща във връзка с модела:
:arrow: Организаторите предоставят на всеки отбор по един модел със съдържанието обявено от производителя.
:arrow: Всички участници имат право да изберат какво от съдържанието на кутията ще ползват.
:arrow: Участниците сами избират какъв прототип да изработят - някой от предоставените с комплекта или различен от тях. Този модел например позволява да се изработи български Bf-109, може да е what if или какъвто си искате.
:arrow: Всички участници имат право да ползват неограничен афтърмаркет, който сами си набавят предварително.


За всякакви възникнали въпроси може да се обръщате в темата или на ЛС.
С уважение: Веселин Пенев
Изображение
Аватар
McVess
 
Мнения: 2940
Регистриран на: 31 Май 2011 17:58
Местоположение: Варна


Назад към Манта Модел Експо

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron