Диорама "Гражданска авиация"

Колективна изработка на диорама посветена на Гражданската авиация, мащаб 1/72. Участват моделисти от различни клубове и независими. Всеки може да се включи с помощ, съвети и въпроси.

Диорама "Гражданска авиация"

Мнениеот McVess » 12 Дек 2012 09:58

През 2012 моделистите от Манта Модел Клуб с приятелска подкрепата изготвихме първия колективен проект по нашите ширини, а именно Конкурс за нов изтребител на ВВС на РБ в мащаб 1/72. И взе че ни хареса. Както самия процес на изработване, така и крайния резултат. Затова - време е за нов проект:

Диорама "Гражданска авиация"

Идеята се роди сравнително спонтанно, при разглеждането на моделите на граждански самолети на една изложба от няколко члена на клуба. И постепенно след известни уточнения решихме да започнем работа по проект със следните

Основни изисквания:

1. Всички модели да са в мащаб 1:72 (има изключения допускащи 1:76 и 1:78)
2. До участие в проекта се допускат модели на самолети, въртолети и други летателни апарати използвани за комерсиален превоз на пътници в периода след втората световна война до наши дни. Могат да участват модели на фигури, тематично свързани с гражданската авиация - обслужващ персонал, пътници, пилоти и т.н. Допускат се до участие модели на наземна техника обслужваща гражданските летища. Могат да участват модели на инфраструктурни обекти свързани с темата - части от писти, кули за РВД, терминали и т.н.
3. Моделите на летателна техника трябва да са на витлови машини с минимум два двигателя за самолетите. За въртолетите без ограничение в броя двигатели. Не се допуска участие на реактивни и безмоторни машини.
4. Всички модели ще бъдат разположени на обща подложка, чиято визия ще се уточни в процеса на работа.
5. При възможност по моделите и/или подложката ще бъдат интегрирани нестандартни елементи (лого на клуба или други подобни)

Кой участва:

В изработката на диорамата решиха да се включат много от членовете на клуба, както и моделисти от други клубове. Много важна особеност е отворения формат на проекта - дори и след началото му желаещи моделисти (независимо от клубната си обвързаност) имащи желание да построят заедно с нас "цивилен" модел отговарящ на условията могат да го направят след съответното съгласуване.

Къде да се види:

Всеки от участниците е свободен да показва или не процеса на изработка на модела си на избрано от него място - форуми (независимо кои) блогове, сайтове, социални мрежи и т.н.

Всичко около организацията на проекта, идеята, визията, моделите и участниците в него може да се следи във форума на Манта Модел Клуб в раздел Проект "Диорама гражданска авиация". Всички посетители на форума могат да четат съдържанието на раздела без регистрация. Регистрация е необходима за желаещите да участват в дискусиите.

Въпроси, съвети, препоръки:

Голяма част от участниците в проекта не са специалисти в "Гражданската авиация", затова ще сме благодарни на всякаква помощ, съвети и препоръки от познавачите на областта. А за всеки у когото възникнат въпроси от каквото и да е естество свързани с темата на проекта ще се постараем да намерим отговор.

С пожелание за спорна работа и повече забавление - ДА ЗАПОЧВАМЕ!
С уважение: Веселин Пенев
Изображение
Аватар
McVess
 
Мнения: 2940
Регистриран на: 31 Май 2011 17:58
Местоположение: Варна

Назад към Проект "Диорама гражданска авиация"

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron