"Направи и вземи" или "Детска маса"

Инициативи и мероприятия на Манта Модел Клуб и приятели
за популяризиране и развитие на стендовия моделизъм

"Направи и вземи" или "Детска маса"

Мнениеот Ivo hobby » 28 Окт 2015 11:21

Какво е това?
По време на изложбите организираме маса, където моделисти от клубът ни помагат на деца да направят любимият си модел.

Тази година експеримента "Направи и вземи" беше по-успешен и реших да опиша какво правим, кое е подходящо и кое да се избягва.
Звучи лесно и забавно, но за да се получи добре е необходима малко подготовка.

Първото което трябва да се осигури са моделите!

При повечето млади моделисти е важно:
  • Модела да представя интересна, популярна машина, да е с малко части и опростена сглобка.
  • Модела да е без изтекла пластмаса около детайлите. Частите да пасват без доработки.
  • За да се направи модел в рамките на няколко часа, трябва да е относително малък на размери, но достатъчно голям за да може да се обработват детайлите с ръце, без специални инструменти.
  • Инструцкията да е проста и разбираема, без да се налага четене и изучаване.
  • Тъй като все някой финансира мероприятието (клубът или спонсор), важно е моделите да са от нисък ценови клас.

С толкова противоречиви изисквания, дали ще намерим такива модели :roll:
Оказа се, че има доста такива модели. Явно производителите са подготвили категория подходяща като за "първи модел".

Обиколих моделистките магазини, проучвах, разглеждах, гледах да са налични в България и накрая избрах тези модели:
IMG_4823.jpg
IMG_4823.jpg (218.42 KiB) Прегледано 4532 пъти
Всички модели на снимката струват колкото една нощувка в хотела във В.Търново ;)
Естествено се възползвам от отстъпки, които магазините дават към клуба или за конкретното мероприятие.

Малките модели ценово са добре, но размера им е твърде малък и са почти еднотипни.
Търсейки малко по-големи на размер, но и евтини и да отговарят на всички условия, попаднах на няколко модела:
IMG_4828.jpg
IMG_4828.jpg (157.88 KiB) Прегледано 4532 пъти

Ако увеличим малко ценовият диапазон, вече има значително по-голям избор.
IMG_4825.jpg
IMG_4825.jpg (177.72 KiB) Прегледано 4532 пъти

Не можах да намеря подходящи модели от типа на танкове и камиони. Почти всички са трудни за сглобяване или с много детайли. Тук колегите от танковата секция да помагат.
Давайте идеи за подходящи модели от всяка секция, коли, мотори, ракети, фигури...

Оказа се че снабдяването с нужните модели, малко преди конкретно мероприятие е "мисия невъзможна". През повечето месеци в годината моделите не са достъпни по нашите магазини. Някои от тях са с доставка от месец, за други чакам доставка веднъж или два пъти годишно. А внос от чужбина би оскъпил значително тези евтини модели.
За момента гледам да започна запасяването с модели, веднага след поредната "детска маса", така че до следващото мероприятие да има нужният запас.

За моделите стига толкова :P
Ivo hobby

Re: "Направи и вземи" или "Детска маса"

Мнениеот Иво » 28 Окт 2015 14:23

С бронетехниката нещата са далеч по-сложни, от колкото при авиацията. Модели има, но съотношението - цена/качество/достъпност/детайли доста се разминават.
- 1/72: моделите са малки, доста малки, качеството обикновено е добро, но се намират проблеми. Често непасващи детайли и нужда от допълнителна обработка (понякога не малка). Разбира се срещат се груби отливки, с дебела пластмаса и доста литъци, което е крайно неподходящо за посочената дейност.
Цените са различни, но обикновено един модел и то със средно качество е значително по-скъп от един авиационен модел с много добро качество. Колкото повече качеството се повишава и се улеснява сглобката (това не е сигурна величина), цената се вдига. Сравнение - моделите на Драгон са страшно добри, често нямат стотици части, но говорим за цена от 25лв. минимум и нагоре, доста нагоре. Подходящи са моделите на Трумпетер, но трудно се намират в България, необходима е поръчка от вън.
- 1/48: нямам особени наблюдения, с намаляване на мащаба, прогресивно цената скача значително. Намират с модели, с подходящ размер, но един модел ще стъпва на минимум 30лв.
- 1/35: безумно големи и скъпи модели, много части, но като качество - голяма част от тях са много добри и разнообразни.

Трите основни мащаба ги обединяват две неща - сложност и голямо количество детайли. Много често (особено при 1/72) и доста дребни детайли. Не знам колко подходящо би било това за малки деца. Цената определено също е фактор.
Тъй като последно време сглобявам основно наземна техника и то в 1/72, направило ми е впечатление, че освен мен, има още няколко човека които правят същото. Докато авиацията е масова. Това ме кара да мисля, че в нас, които правим танкове и то в този мащаб има нещо хахаво :lol: Точно за това се чудя дали изработка на бронирана машина ще бъде интересна за група деца? Дали вниманието им ще се задържи върху десетки малки части, предвид 30 детайла в един самолет. :? Струва ми се, че самолетите по ги вълнуват. Но не пречи да се опита. :) Ще ми бъде интересно на следващата изложба да видя нещо подобно.

За избора на модели, според мен, най-подходящи са отново "Звезда":
11.50.jpg
11.50.jpg (257.45 KiB) Прегледано 4525 пъти

В ХобиКулт този модел, в момента струва 11.50лв. Не изглежда труден, детайлите не са много, камуфлажа е едноцветен. Размера не е нито прекалено малък, нито пък - огромен. До колкото ми е известно, тези серии на "Звезда" са много сполучливи.

Към това следва и да добавя тази серия, отново на "Звезда":

4lv.jpg
4lv.jpg (303.21 KiB) Прегледано 4525 пъти

Отново наличен в ХобиКулт, цена - 4лв. Оръдието има "пет детайла на кръст" :) Не се използва лепило при сглобяването. Качеството е много добро. Размера е много малък.

И за финал да представя това:

http://www.hobbycult.com/product_info.p ... s_id=39632

Вече имам един модел на този производител, който завърших снощи. Качеството е отлично, детайлите не са много, пасват перфектно. Модела, който си сглобих обаче е супер малък. Скоро ще го покажа. Камуфлажа е по-сложничък, но мисля, че с малко помощ, всеки би се справил. Инструкцията е на гърба на кутията, тези модели вървят и с цветна книжка за съответното превозно средство.

За сега толкова мога да споделя. :)
Иво

Re: "Направи и вземи" или "Детска маса"

Мнениеот wolfenstein » 29 Окт 2015 03:39

Моделите на First to Fight които посочи Иво наистина са доста добри и са напълно подходящи за целта.Трябва обаче да се подберат по-конкретни модели за децата, т.е. с по-големи размери примерно Panzer III Ausf. E ,Praga RV, Polish Fiat 621, Pz. II Ausf. C, Pz. II Ausf. D, WZ.34( които Иво посочи) и серията им танкове на базата на T-26.Останалите са прекалено дребни, то и тези не са кой знае колко големи но според мен стават. :D Друга фирма която прави модели от този тип е PEGASUS-HOBBIES.Ето линк:http://henk.fox3000.com/pegasus.htmВ момента не се намират на нашия пазар но Спас преди време внасяше от тях.Моделите им са добри, имат голямо разнообразие като освен танкове имат и самоходки и камиони, цената им е поносима и са по два в кутия. ;)До момента съм сглобил два техни модела и съм доволен от резултата.
Аватар
wolfenstein

Назад към Популяризиране на хобито