Диорама: "Въздушни боеве над София, 30 март 1944"

Инициативи и мероприятия на Манта Модел Клуб и приятели
за популяризиране и развитие на стендовия моделизъм

Диорама: "Въздушни боеве над София, 30 март 1944"

Мнениеот McVess » 29 Окт 2013 08:47

На клубния мейл пристигна покана от администрацията на форум АГ2000 с молба да се запознаят с нея членовете на клуба. Ето пълния текст.


До Клуб „Манта Модел”

Покана

Уважаеми колеги,
От името на форума за стендов моделизъм Model.Airgroup2000.com бихме искали да Ви поканим да се присъедините към една инициатива свързана с популяризиране на хобито.
Преди около месец, във форума започна поредното мероприятие наречено Групови тематични изработки (Group Builds). Темата на текущата групова изработка е Втора Световна война (ВСВ). Неминуемо възникнаха коментари за участието на български самолети във ВСВ. Изненадващо, идеята се разрастна, включиха се колеги с добри исторически познания, които ни предоставиха доста подробна информация. Мероприятието е спонсорирано от магазин ХобиКулт, който ни оказва голямо съдействие и подкрепа за реализацията на идеята.
Постепенно се оформи крайната идея: Да се изработи диорама пресъздаваща „Въздушните боеве над София - 30 Март 1944”. Диорамата да бъде изложена на място, където има голям поток от моделисти и любители на хобито.

Към диорамата се предвижда да има информационна част с исторически сведения за въздушната битка и моделите. Допълнително, за всеки клуб ще бъде предоставено „рекламно” място, където ще може да постави кратко описание на клуба и дейността, която развива.
За участие в изработката на диорамата, са поканени трите български клуба за стендов моделизъм, представени във форума Model.Airgroup2000.com. Крайният срок за завършване на Групова Изработка е 1ви Април 2014.

Надяваме се, че ще се присъедините към инициативата! Да покажем на по-широк кръг моделисти и любители, че съществуват моделистки организации, както и да има нагледен пример как изглежда резултата от труда ни.
На следващите страници може да видите в детайли параметрите, които уточнихме относно диорамата. За всичко, неуточнено към момента, се надяваме с ваше съдействие, да се реши в процеса на работа.

За всякакви въпроси можете да се обръщате към организаторите Ivo hobby и Stefanoff, чрез системата за Лични Съобщения (ЛС) на форума или в темата на „Груповата Изработка”, която ще бъде отворена за дискусии за диорамата. Регистрациите във форума са свободни.

С уважение, Ивайло Врачански (Ivo hobby)
Красимир Стефанов (Stefanoff) http://model.airgroup2000.com


Подробности за проекта „Летяща диорама”
Темата ВСВ е по избор на участниците във форума. Конкретната въздушна битка е избрана като най-подходяща за пресъздаване на диорама.
Историческата информация е събрана от различни източници. Един от колегите във форума Иво Маринов с псевдоним CANSO, пое ангажимента да събере и обработи информацията, така че да ни улесни, като ни предостави достатъчно точна информация, необходима за изработката на моделите. (Моля ако искате да участвате в дискусиите относно исторически факти, се обръщайте към организаторите, не директно към колегата)
Избрахме за място, където да се постави диорамата, да е в помещението на магазин ХобиКулт на ул. Шипка. Магазинът е на централно, достъпно място. Клиентите му са моделисти или любители, които харесват хобито. Магазин ХобиКулт е спонсор на мероприятията във форума Model.Airgroup2000.com и за сега е единствения спонсор на извън-изложбени моделистки мероприятия в България. В замяна на приноса му за развитието на моделизма, считаме че е най-подходящо първата „обща диорама” да е изложена имено в този магазин.
От магазин ХобиКулт, се съгласиха и ни предоставиха място за разполагане на моделите с размери: 150см х 120см х 100см(височина). Този обем е непосредствено под окачения таван и е на височина от 2м до 3м., разположен почти в центъра на магазина (на тавана). Моделите ще трябва да се закачат към конструкцията на окачения таван. Имаме съгласието, панелите от окачения таван, точно над диорамата, да бъдат „облечени” с цветни снимки, имитиращи небе или каквото решим, че е подходящо.
За информационната част на диорамата ни е предоставено маса(бюро) точно под диорамата. Можем да покрием плота на бюрото, ако не е достатъчно и върху страничните стени. Собственика на магазина пое ангажимент да покрие плота със стъкло за предпазване на информационните листи.
Мащаба е 1:48 !
Според мястото с което разполагаме, могат да се вместят 2 бомбардировача и 4 изтребителя, при това относително нагъсто. Оставяме всеки клуб и участник, сами да изберат с кой модел биха искали да се включат.
Тъй като идеята тръгна от текущият GroupBuild, където е добавена възможността за отборно участие, съобразихме и моделите в диорамата да са подходящи за отбори-противници (повече в темата с правилата на ГБ). В диорамата могат да се включат следните модели, групирани според историческите сведения, кой кого е нападал:
P-38G срещу D.520
B-17G срещу Bf-109G-6 - На 30 март български пилот сваля едновременно 2 самолета от типа В-17, улучвайки първия, който се сблъсква с втори от своята група, пропадайки надолу (евентуално три самолета, ако се намерят желаещи да ги направят и има място).
B-24H/J срещу Avia B-135 - нашите самолети Avia са били 2 броя докато са гонели B-24-ката. Не разполагаме с точни данни, какъв е модела на B-24, може да е D/H/J. Най-голяма е вероятността за H или J, които видимо са подобни. (евентуално три самолета, ако има желаещи и достатъчно място)
Oсвен това от българска страна са участвали и самолети от типа Bf-109G-2, които могат теоретично да бъдат изобразени в двубой против който и да е от горните противници, но по този начин ще заемат мястото на друг български изтребител.
По американски данни на този ден в Българското небе като ескортен изтребител се появява и P-47D (Razorback), но данни за контакти с български самолети няма.
Има данни и за трети свален В-17, който е от варианта F и може да е улучен именно от Bf-109G-2, но не пада в границите на България, а над Адриатика.
Ако желаете, по време на изработката можете да се включите в „Груповата Изработка” във форума, включително със съотборник от друг клуб, където ще участвате за наградите напълно равнопоставено с другите отбори.
Изработката ще е предизвикателство за моделистите, тъй като повечето модели не се предлагат с български отличителни знаци. Наясно сме, че клубовете разполагат с добри моделисти и се надяваме, че ще си сътрудничат при изготвянето на допълнителни маски, ваденки и други материали специфични за българските самолети.
В крайна сметка, имаме обща цел – популяризиране на хобито, конкретно в случая чрез „летящата диорама”  Като организатори на мероприятието и модератори във форума, ще помагаме с каквото можем!
Вероятно има още много въпроси, които трябва да се уточнят. Разбира се, ще предоставим и цялата събрана историческа информация, с която разполагаме. Включително камуфлажи, бордни номера и други.
По-нататъшни дискусии бихме желали да се пренесат в темата във форума, която ще бъде отворена специално по темата за „летящата диорама”.
Ако Клубът ви има желание да се включи в изготвянето на диорамата, моля свържете се с нас, за да уточним останалите детайли.
Поканата е изпратена до трите клуба, представени във форума на Model.AirGroup2000.com
 Клуб „Стендов Моделизъм България”
 Клуб „Манта Модел”
 Клуб „Модел клуб Варна”
С уважение, Ивайло Врачански (Ivo hobby) Красимир Стефанов (Stefanoff) http://model.airgroup2000.com
С уважение: Веселин Пенев
Изображение
Аватар
McVess
 
Мнения: 2940
Регистриран на: 31 Май 2011 17:58
Местоположение: Варна

Re: Покана от администрацията на АГ2000

Мнениеот Ivo hobby » 29 Окт 2013 17:48

Аз имам нужда от съвет :roll:

Как да участвам (евентуално) в такова мероприятие?
да си остана само като админ на форума, без публично да вземам участие от страна на Манта?
или да се включа и като участник от Манта?

От ваша гледна точка как смятате, че е редно и как е по-добре?
Ivo hobby
 
Мнения: 2366
Регистриран на: 06 Юни 2011 17:10

Re: Покана от администрацията на АГ2000

Мнениеот McVess » 29 Окт 2013 18:01

Ами хубаво би било някой от Манта да участва. Аз няма да участвам - не ми е по сърце темата. Не мисля че има проблем или конфликт ако участваш пълноценно.
С уважение: Веселин Пенев
Изображение
Аватар
McVess
 
Мнения: 2940
Регистриран на: 31 Май 2011 17:58
Местоположение: Варна

Re: Покана от администрацията на АГ2000

Мнениеот africa corps » 30 Окт 2013 00:27

Аз имам започнати 2 Лястовици(В-135) в 1:48. Първия е вакуум-форма, втория е на A-Z models.
Готовност около 50%.
Ако остане време, ще гледам да ги стегна до 1 Април.

За двата Ме-109. единия G-2. другия G-6, български, даже няма да казвам.
Те са още съвсем в началото, и няма да сколасам.

:?
Изображение
africa corps
 
Мнения: 275
Регистриран на: 08 Юни 2011 12:23
Местоположение: Кубратова България, на 1300 км от Метрополията

Re: Покана от администрацията на АГ2000

Мнениеот Ivo hobby » 30 Окт 2013 02:17

africa corps написа:имам започнати 2 Лястовици(В-135) в 1:48

браво чудесно би било.
Ще се радвам Манта да се представи подобаващо!

на коя фирма ти е G-6 модела?
Ivo hobby
 
Мнения: 2366
Регистриран на: 06 Юни 2011 17:10

Re: Покана от администрацията на АГ2000

Мнениеот wolfenstein » 30 Окт 2013 09:09

Аз няма да мога да се включа в този билд, първо че съм се нарапал с доста други проекти и второ нямам подходящ модел за да участвам. ;)
Аватар
wolfenstein
 
Мнения: 805
Регистриран на: 07 Юни 2011 21:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Покана от администрацията на АГ2000

Мнениеот Ivo hobby » 30 Окт 2013 11:04

Вероятността някой от нас да има на разположение подходящ модел + подходящи ваденки + желание, време, средства да го направи е много малка, даже май е възможно само за модела на AviaB135, защото случайно има такъв комплект.

Задачата е доста сложна за един човек.
Но.... поканата все пак е до клуба!
По-скоро предизвикателството е дали можем да играем отборно ;) както в рамките на клуба, така и между-клубно.
Ivo hobby
 
Мнения: 2366
Регистриран на: 06 Юни 2011 17:10

Re: Покана от администрацията на АГ2000

Мнениеот africa corps » 30 Окт 2013 13:45

Ivo Hobby написа:
на коя фирма ти е G-6 модела?[/quote]

G-6 е на UM, украинската фирма.
Не е на ниво TAMIGAWA.. :mrgreen: , но като се "барне с мерак" и ше стане.

:)
Изображение
africa corps
 
Мнения: 275
Регистриран на: 08 Юни 2011 12:23
Местоположение: Кубратова България, на 1300 км от Метрополията

Re: Покана от администрацията на АГ2000

Мнениеот McVess » 07 Ное 2013 17:09

По американски данни на този ден в Българското небе като ескортен изтребител се появява и P-47D (Razorback), но данни за контакти с български самолети няма.

Това го бях проспал при първото четене на писмото. Ако ще се включва модел на този самолет - интересно ми е, мога да се включа.
С уважение: Веселин Пенев
Изображение
Аватар
McVess
 
Мнения: 2940
Регистриран на: 31 Май 2011 17:58
Местоположение: Варна

Re: Покана от администрацията на АГ2000

Мнениеот Ivo hobby » 07 Ное 2013 17:52

само да ти обърна внимание, че версията е Razorback, която е доста по-трудно намираема като модел в 1:48.
Иначе окраската трябва да е нещо такова: (на мен много ми харесва в този камуфлаж, нищо че е зелен)
Изображение


McVess написа:...мога да се включа...
Индивидуалното участие, дори от името на клуба е ясно т.е. изглежда ми напълно стандартно.
Но, дали не можем да се представим по някакъв начин клубно?
Какво искам да кажа.... в момента: някой сам си доставя модела, прави си го сам, чертае си маски, ваденки и т.н.
Нямам добре формулирана идея, но си мисля, че ако моделиста е Клуб-Манта, спокойно може да се разделят задачите между различни хора и модела да се представя от Клуб-Манта.
(не говоря конкретно за този модел, а по принцип)

Другият въпрос е финансовия. Ако Клуба е участника/моделиста, кой плаща?
Логично би било да е Клуба.
т.е. трябва членовете (или УС) да одобрят разхода, а някой евентуално да направи дарение, до тук правилно ли си мисля :roll:

Само споделям въпроси, на които все още не мога да си отговоря сам :roll:
Ivo hobby
 
Мнения: 2366
Регистриран на: 06 Юни 2011 17:10

Re: Покана от администрацията на АГ2000

Мнениеот McVess » 07 Ное 2013 18:02

има го в ебая - 20-30 долара тамийски. Отвратително зелено :).

Иначе - да, ако моделиста е Манта ще е най-добре за клуба. Ако се избистри идея с каквото мога ще помогна, а ако е за П-47 - мога и да лепя модел.
С уважение: Веселин Пенев
Изображение
Аватар
McVess
 
Мнения: 2940
Регистриран на: 31 Май 2011 17:58
Местоположение: Варна

Re: Покана от администрацията на АГ2000

Мнениеот CANSO » 08 Ное 2013 07:52

McVess написа:има го в ебая - 20-30 долара тамийски. Отвратително зелено :).

В "ебая" има и други модели, най-вече от моите младежки години (които тогава не бях виждал, де, та сега си наваксвам, но вече е нещо от сорта "очи пълни, ръце празни" :lol:). Та има един модел на Отаки, преиздаден от Арии, който пипнат от мастер, става така (моделът показва самолет от друга група - давам го само за "ишерет" ;) ):
Изображение
Повече инфо тук.
Имало е и 1-2 "бели лястовици" в групата, но не можах да установя засега, преди или след 30 март. :?:
Изображение
Аватар
CANSO
 
Мнения: 57
Регистриран на: 11 Окт 2012 15:58

Re: Покана от администрацията на АГ2000

Мнениеот Ivo hobby » 08 Ное 2013 15:21

Ivo hobby написа:...Как да участвам (евентуално) в такова мероприятие?...

Аз май най-накрая взех решение по тази дилема:
В клубната дейност по тази тема, си участвам с каквото мога от името на Манта.

В АГ2000 ще поствам само като редови АГ потребител и админ.
Ако никой не изяви желание да се включи с В-24, аз мисля да се пробвам, но ще е от името на АГ2000.
Ivo hobby
 
Мнения: 2366
Регистриран на: 06 Юни 2011 17:10

Re: Покана от администрацията на АГ2000

Мнениеот McVess » 10 Ное 2013 15:06

Ivo hobby написа:...Как да участвам (евентуално) в такова мероприятие?...

Засега от клуба само africa corps спомена за желание да участва. След изплуване на Р-47 съм сконен и аз да се включа. Но както каза Иво, хубаво би било да пренебрегнем личностите си като индивидуални моделисти и да пробваме да популяризираме и клуба в тази постройка. Още не ми е избистрена окончателно технологията, но горе-долу така виждам участето:

1. Жоро Киевски ако може окончателно да потвърди участие и да прецени какво има и какво му е необходимо за довършване:
2. Аз ще сглобя Р-47. Доколкото разбрах има опция модела да бъде предоставен от организаторите на диорамата.
3. При всички положения ще има нужда от маски и декали за моделите, както и фигури. Надявам се за това да помогнат други колеги от клуба (или външни, чрез АГ2000)
4. Всички етапи по работата на моделите да се постват в АГ форума от акаунта на Манта Модел Клуб (за тази точка се иска съгласието на колегите от клуба)

Нещо такова ми се върти. Ако още някой е решил че може да се включи, нека сподели. Би било добре да изпратим официален отговор на организаторите на диорамата.

П.П. @GEC Жоро, доколкото разбрах има възможност за доставка на един В-17, не искаш ли да се пробваш? Знаем че имаш опит с такива гиганти, а този модел ще бъде гвоздея на диорамата?!?
С уважение: Веселин Пенев
Изображение
Аватар
McVess
 
Мнения: 2940
Регистриран на: 31 Май 2011 17:58
Местоположение: Варна

Re: Покана от администрацията на АГ2000

Мнениеот africa corps » 10 Ное 2013 18:54

Здравейте, колеги!

Ще се включа с 3 модела.
2 "Лястовички" Avia В-135 (вакуум-форма и "шорт рън")
и една "Стрела" Bf 109G6 на UM.
За Avia В-135 си имам всичко, само на единия остава да пръсна Андреевските кръстове, опушване, тук-там ожулване и т.н.
Местен майстор срещу бутилка гроздова ще ми направи правилни гуми (балонни) и пропелер.

За Bf 109G6 ми липсва описание на точния камуфлаж на Христо Костакев. Всичко друго си имам. Декали няма да ползвам - "маски и пръски"
Държим връзка с Canso, писах на лицата Бошняков и Драгиев, обаче последните двама не дават признаци... :evil:
Ако някой знае - да казва.

Разбира се, участието ми ще бъде от името на Манта Моделс.
Друго няма.
* Ако Адашко се навие да направи един свален В-17 в 1:48.... аз съм насреща! Имам такъв и мога да го "калесам" за тази цел.

Поздрави от Кубратова България!
:D
Изображение
africa corps
 
Мнения: 275
Регистриран на: 08 Юни 2011 12:23
Местоположение: Кубратова България, на 1300 км от Метрополията

Следваща

Назад към Популяризиране на хобито

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron